19 Haziran 2021 Cumartesi

8.SINIF MEVSİMLER ve İKLİM KONUSU DERS NOTLARI

               8. SINIF FEN BİLİMLERİ LGS HAZIRLIK DERS NOTLARI

1.ÜNİTE
MEVSİMLER ve İKLİM

Dünyamız iki tür hareket sergiler;

a) Güneş etrafında dolanma hareketi ( Bir tur 365 gün 6 saatte tamamlanır )

b) Kendi ekseni etrafında dönme hareketi ( Bir tur 24 saatte tamamlanır ) 

Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi sonucunda gece ve gündüz meydana gelir. Günlük sıcaklık farkları da Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi sonucu meydana gelir. 

Dünya bir küre biçimindedir ve ekseni eğiktir. Bu nedenle güneşten gelen paralel ışınlar kimi alanlara dik açıyla kimi alanlara ise daha dar ( küçük ) açılarla düşer.

Bu eğim, matematiksel iklim kuşaklarının oluşmasına neden olur. 

Matematiksel iklim kuşaklarının sınırlarının belirlenmesinde en temel neden, eksen eğikliğidir.

Kuzey ve güney yarım kürede dünyanın güneş ışınlarını dik alabileceği en uzak noktalara Dönence adı verilir. Kuzey yarım kürede Yengeç Dönencesi, güney yarım kürede Oğlak Dönencesi olarak adlandırılırlar.



Mevsimlerin oluşması; temel olarak

1) Dünyanın dönme ekseninin eğik olması

2) Dünyanın Güneş etrafında dolanması sonucunda gerçekleşir

Dünya güneş çevresindeki yörüngesinde dolanırken, dönme ekseninin 23 derece eğik olması nedeniyle güneş ışınlarını dik alan bölge yavaş yavaş değişir. Oluşan bu sıcaklık değişimleri, mevsimleri meydana getirir. Güneş ışınları geliş açıları nedeniyle düştükleri birim yüzey ne kadar fazla olursa, alanı ısıtmaları bir o kadar zor olacağı için, ortam aydınlık olmasına karşın hava soğuk olacaktır. Yani sonbahar veya kış mevsimleri yaşanacaktır.                            

Dünya’nın güneşe olan uzaklığının değişmesinin mevsimlerin oluşumu üzerine hiçbir etkisi yoktur. Dünyanın Güneşe en yakın olduğu tarih 3 Ocaktır, fakat bu tarihte kuzey yarım kürede kış mevsimi yaşanır. Dünyanın güneşe en uzak olduğu tarih 4 Temmuzdur fakat bu tarihte kuzey yarım kürede yaz mevsimi yaşanır. 

Güneşe yakın veya uzak olmanın mevsim oluşumu üzerinde etkisi olmamakla beraber, mevsim süresi üzerine kısmi bir etkisi vardır. Dünya'nın , güneşe en yakın olduğu süreçte aralarındaki çekim kuvveti artar ve Dünya daha hızlı dönmeye başlar ve şubat ayı 28 günde tamamlanır. Kuzey yarım kürede,  kış mevsimi 2 gün az yaşanır.  

Güneşten en uzak olunan süreçte ise, çekim kuvveti azalacağı için Dünya'nın dönme hızı yavaşlar ve böylece, Kuzey yarım kürede yaz süresi biraz daha uzamış olur.

Kuzey ve güney yarım kürelerdeki yaz ve kış sürelerinin farklı olmasının sebebi, Dünya'nın Güneş etrafındaki dolanma yörüngesinin elips şeklinde olmasıdır. Eğer yörünge daire şeklinde olsaydı, mevsim süreleri eşit olurdu. 

Ekvatora yakın bölgelerde mevsimler arası sıcaklık farkları çok azdır. Bu bölgelere güneş ışınları hemen hemen bütün yıl neredeyse dik düşer. ( 90 derece açıya yakın)

Güneş ışının dik geldiği bölgelerde nesnelerin gölgesi oluşmaz ya da çok kısa gölgeler oluşur. Işınların eğik geldiği bölgelerde nesnelerin gölgeleri uzun olur.

18 Haziran 2021 Cuma

8.SINIF DNA ve GENETİK KOD KONUSU DERS NOTLARI

 8. SINIF FEN BİLİMLERİ LGS HAZIRLIK DERS NOTLARI


2.ÜNİTE

1) DNA ve GENETİK KOD

Kromozom: Çekirdeğin içinde bulunan DNA bölünme sürecinde kısalıp kalınlaşır ve etrafına bazı özel proteinler eklenerek Kromozom adı verilen yapıya dönüşür. Kromozomlar, kalıtsal özellikleri taşıyan ve hücre bölünmesi başlangıcında oluşan yapılardır.

                                  

DNA: Hücrenin yönetici molekülüdür ve yaşamsal faaliyetleri ( solunum, beslenme, üreme ) yönetir. Çift zincirli sarmal yapıda olan DNA üzerinde, genetik bilgileri taşıyan genler bulunur.

Gen: DNA’nın canlıya özgü tüm kalıtsal özelliklerinin şifrelendiği ve bu özelliklerin taşındığı bölümdür. ( Genler DNA’nın görev birimleridir.)

Nükleotid: DNA’nın en küçük yapı birimleridir. DNA’nın yapısında 4 farklı nükleotid bulunmaktadır.

Çekirdeğin içinde bulunan genetik materyalin büyükten küçüğe ( Karmaşıktan basite) doğru sıralaması; Kromozom, DNA, Gen, Nükleotid şeklindedir.


gen

Nükleotidler; 1 Fosfat + 1 Şeker + 1 organik baz dan oluşurlar.

Tüm nükleotidlerin yapısındaki fosfat ve şeker aynıdır. Fakat organik bazlar birbirinden farklıdır. Nükleotidlerin birbirinden farklı olmasını sağlayan organik bazıdır. 4 farklı organik baz vardır;  Adenin, Timin, Guanin ve Sitozin

Nükleotidler adlarını sahip oldukları bazdan alırlar. Böylece 4 farklı  nükleotid oluşur. Bu dört  farklı  nükleotid tüm canlılarda bulunur. Dünya üzerindeki canlıların birbirlerinden bu kadar çok farklı olmalarının nedeni nükleotidlerin çeşitliliği değil, 4 farklı nükleotidin, DNA zinciri üzerindeki farklı kombinasyonlardaki dizilimleri, sayısıdır.

DNA zincirinde Adenin nükleotidinin karşısına, sadece Timin nükleotidi gelebilir. Guanin nükleotidinin karşısında da Sitozin nükleotidi gelir. 

Adenin, Timinle 2 li Hidrojen bağı, Guanin ise Sitozinle 3 lü hidrojen bağları ile bağlanır.

17 Haziran 2021 Perşembe

8.SINIF BASINÇ KONUSU DERS NOTLARI

                    8.SINIF FEN BİLİMLERİ LGS HAZIRLIK DERS NOTLARI

3.ÜNİTE

BASINÇ

a) Katı Basıncı


Birim yüzeye etki eden kuvvete basınç denir. Basınç ‘’P’’ harfi ile gösterilir. Birimi ise Pascal dır (Pa). Basınç, uygulanan kuvvetin büyüklüğüne ve kuvvetin uygulandığı yüzeye temas eden alanına bağlıdır. 

         Formülden de anlaşılacağı gibi katı basıncını belirlerken iki parametre kullanılır;

   1) Uygulanan kuvvetCisimlerin ağırlığı kuvvet olarak etki eder. Kuvvet yani ağırlık ne kadar fazla ise, basınç o kadar fazla olur. Kuvvetin büyüklüğü ile basınç arasında doğru bir orantı vardır. Bu kuvvet etkisi yani ağırlık, sabit bir noktada hep aynıdır. Yani 100 N ağırlığında bir cismin basınç kuvveti her zaman 100 N olur asla değişmez. Ağırlıklar Dünyanın farklı bölgelerinde değişkenlik gösterebilir. Kutuplarda cisimlere uygulanan yer çekimi kuvveti daha büyük olduğu için cisimler burada Dünyanın her hangi bir noktasına oranla daha ağır gelirler. Ekvator bölgesinde ve yükseklere çıkıldıkça ağırlık azalır.

   2) Yüzey alanıKuvvetin uygulandığı yüzeyin büyüklüğü. Alan ne kadar artarsa basınç o oranda azalır. Yüzey alanı ve basınç arasında ters ilişki vardır.

Özet: Cismin ağırlığı sabit bir noktada hep aynı olacağı için basınç kuvveti yani basıncın oluşması için uygulanan kuvvet asla değişmez. Fakat kuvvetin uygulandığı alana bağlı olarak ortaya çıkan basınç değişebilir. Basınç değişebilir ama basınç kuvveti değişmez.

16 Haziran 2021 Çarşamba

8.SINIF MADDE ve ENDÜSTRİ KONUSU DERS NOTLARI

 8. SINIF FEN BİLİMLERİ LGS HAZIRLIK DERS NOTLARI


4.ÜNİTE

MADDE ve ENDÜSTRİ

1)Periyodik Sistem

Bilim insanları elementleri keşfettikçe bilinen elementlerin sayısı artmıştır. Daha sonra bilim insanları elementlerin özelliklerini incelemiş ve elementleri özelliklerine göre sınıflandırmışlardır.

Elementlerin belli bir düzene göre sıralandığı, element atomları ile ilgili bilgileri içeren çizelgeye periyodik tablo ya da periyodik sistem denir.

Tarihsel süreç içinde bilim insanları, elementlerin sınıflandırılması ile ilgili çalışmalar yapmışlardır;

Johann DödereinerElementlerin sınıflandırılması ile ilgili ilk çalışmaları yapmıştır. Birbirine benzeyen özellikteki elementleri üçlü gruplar halinde bir araya getirerek sınıflamıştır.

Alexandre Beguyer : Fiziksel özellikleri birbirine benzeyen elementleri aynı dikey sıralarda bir araya getirerek sarmal bir tablo oluşturmuştur.

John Newlands : O devirde bilinen 62 elementi artan atom ağırlıklarına göre sınıflandırmıştır. Newlands, ilk 8 elementten sonra benzer fiziksel ve kimyasal özelliklerin tekrar ettiğini fark etmiştir.

Dimitri Mendeleyev : Dimitri Mendeleyev ve Lothar  Meyer birbirinden habersiz aynı dönemde elementleri sınıflandırmış ve aynı sıralamayı bulmuşlardır. Fakat Meyer elementleri benzer fiziksel özelliklerine göre sıralarken, Mendeleyev atom ağırlıklarını kullanmıştır.

Henry Moseley : Yaptığı çalışmalarla periyodik sistemde elementlerin atom kütlelerine göre değil, atom numarasına ( Proton sayısı )göre sıralanması gerektiğini belirtmiştir. Böylece Mendeleyev’in sıralamasının yanlış olduğunu ortaya koymuştur.

Glen Seaborg : Moseley’in elementleri proton sayılarının artışına göre sıralamasından sonra son değişikliği yapmıştır. Seaborg, çizelgenin altına iki sıra daha ekleyerek periyodik sisteme son şeklini vermiştir.


15 Haziran 2021 Salı

8.SINIF BASİT MAKİNELER KONUSU DERS NOTLARI

 8. SINIF FEN BİLİMLERİ LGS HAZIRLIK DERS NOTLARI


5. ÜNİTE

BASİT MAKİNELER

Basit makineler, bir veya iki parçadan oluşan ve tek bir kuvvetin etkisiyle çalışan, bir kuvveti harekete, hareketi de tekrar kuvvete dönüştürebilen, bir işi daha az kuvvetle yapabilmemizi sağlayan,  araçlardır. Çok az parçadan oluşarak iş kolaylığı sağlayan bu tür araçlara Basit Makineler adı verilir.  Ekmek kesmek için kullandığımız bıçak, yük taşımak için kullandığımız el arabası, çivi sökmek için kullandığımız keser, gazoz kapağını açmak için kullandığımız açacak, yemek yerken kullandığımız kaşık basit makine örnekleridir.

Basit makineler uygulanan kuvvetin yönünü ve büyüklüğünü değiştirerek iş yapma kolaylığı sağlarlar. Fakat hiç bir basit makinede işten ve enerjiden kazanç sağlanamaz. Yani basit makineler kendilerine verilen enerjiden daha fazla iş yapamaz. Basit makinelerde kuvvetten veya yoldan kazanç sağlanabilir. Basit makinelerde kayıplar ihmal edilirse, kuvvetten kazanç sağlandığı aynı oranda yoldan kaybedilir ve yoldan kazanç sağlandığı aynı oranda kuvvetten kaybedilir. ( İş = kuvvet x yol )

Basit makineler uygulanan kuvvetin tersi yönünde yüke hareket kazandırabileceği gibi uygulanan kuvvetin yük üzerindeki etkisini artırabilir. Basit makinelerde uygulanan kuvvete giriş kuvveti, mekanizmanın çalışmasından doğan kuvvete çıkış kuvveti denir. Basit makinelerde giriş kuvvetinden daha büyük çıkış kuvveti elde edilebilir. Bu durumda kuvvetten kazanç sağlanır. Basit makinelerde kuvvet kazancı ;

Kuvvet Kazancı = Yük ağırlığı / Dengeleyici kuvvet değeri formülü ile bulunur.

Kaldıraç, makara, eğik düzlem, vida, dişli, çıkrık, palanga, kama ve tekerlek basit makine çeşitlerine örnektir.

14 Haziran 2021 Pazartesi

8.SINIF ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ ve ÇEVRE BİLİMİ KONUSU DERS NOTLARI

 8. SINIF FEN BİLİMLERİ LGS HAZIRLIK DERS NOTLARI


 6.ÜNİTE 

 ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ ve ÇEVRE BİLİMİ

1. Besin Zinciri ve Enerji Akışı

Canlılar besin elde etme yönünden üretici ve tüketici olarak iki kısıma ayrılırlar.  

Üretici Canlılar : Kendi besinini üretebilen canlılara üretici canlılar denir. Su, karbondioksit ve güneş yardımıyla kendi besinlerini üreten bu canlılara bitkiler, algler ve bazı bakteriler (siyanobakteriler) ve öglena örnek olarak verilebilir.

Tüketici Canlılar : İhtiyaç duydukları besinleri dışarıdan hazır olarak alan canlılara ise tüketici canlılar denir. Bu canlılara ; hayvanlar, mantarlar ve bazı bakteriler örnek olarak verilebilir. 

Beslenme şekillerine göre tüketiciler; 

a)  Otçul ( otla beslenen )

b)  Etçil ( etle beslenen )

c)  Hepçil ( hem ot hem de etle beslenen )

Olarak 3 farklı şekilde gruplanabilirler.

Otçul canlılara; koyun, inek, keçi, deve, ipek böceği, fil, at, bazı balıklar örnek verilebilir. Otçul canlılar üreticilerle beslendikleri için 1. Dereceden tüketici ( birincil tüketici ) olarak da adlandırılırlar.

Etçil canlılara; köpek, kurt, aslan, köpek balığı, kartal, şahin, baykuş, yılan vb. canlılar örnek verilebilir. Otçullarla beslenen etçil canlılar 2. Dereceden tüketiciler ( İkincil Tüketici ) , diğer etçillerle beslenen etçiller ise 3. Derece veya daha üst derece tüketicilerdir.

Hepçil canlılara; insan, fare, ayı, domuz ve bazı baykuş türleri örnek verilebilir.

13 Haziran 2021 Pazar

8.SINIF ELEKTRİK YÜKLERİ ve ELEKTRİK ENERJİSİ KONUSU DERS NOTLARI

 8. SINIF FEN BİLİMLERİ LGS HAZIRLIK DERS NOTLARI


7. ÜNİTE

ELEKTRİK YÜKLERİ ve ELEKTRİK ENERJİSİ

1) Elektrik Yükleri ve Elektriklenme 

Kazağınızı çıkarırken oluşan minik kıvılcımlar ve çıtırtı şeklindeki sesler kazağınızla saçınız arasında bir elektriklenme meydana geldiğini gösterir.  Bu olay elektrik yükleri ile ilgilidir. Çeşitli sebeplerden dolayı negatif yüklerinin bir cisimden başka bir cisme geçerek birikmesine elektriklenme denir. 

Elektriklenme esnasında elektronların geçişi olmaktadır. Bu nedenle her zaman sadece negatif yüklerin hareketinden söz edebiliriz. 

Bir cisim elektronlarını kaybederse, yani (-) yükleri azalırsa, daha önceki durumuna kıyasla (+) yüklerinin sayısı, (-) yüklerin sayısından fazla olacağı için madde pozitif yüklü hale gelir.

Tam tersi durumda, (-) yükleri artarsa, yani elektron alırsa, (-) yüklerinin toplamı, başlangıca göre daha fazla olacağı için, cisim negatif yüklü hale gelir. 

Kazağımızı  çıkarırken oluşan elektriklenme, gökyüzünde bulutlar arasında oluşan elektriklenmeden çok küçüktür. Yıldırım olayı elektriklenmenin doğa olaylarındaki en güzel örneklerinden biridir.

Bulutların birbirlerine sürtünmesi sonucu bulutlarda biriken yük, havanın özel durumlarda iletken hale gelmesi sonucu aktarılabilir. Şimşek, iki bulut arasındaki yük aktarımıdır. Bulut ile yeryüzü arasındaki yük aktarımı ise yıldırım olarak adlandırılır.

4 Haziran 2021 Cuma

LGS NEDİR ? LGS BAŞARI TAKTİKLERİ

          

                 LGS Sınav Taktikleri    

Değerli öğrenciler, LGS Sınavı Nedir ? Sorusunun cevabını almak ve LGS Başarı Taktikleri hakkında bilgi edinmek için bu sayfayı incelemenizi, bağlantı olarak verilmiş linklere göz atmanızı öneririm. 

LGS NEDİR ?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS), Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan ilköğretimden ortaöğretime geçiş sınav sistemidir.

LGS, TEOG sınavının yerine geçmiştir. Liseye Geçiş Sistemi, PISA ve TIMSS soruları esas alınarak beceri temelli mantık muhakeme yeteneğini ölçen bir sınavdır. 

Okul yazılı sınavlarıyla hiç bir benzerlik göstermeyen LGS sorularını cevaplamak, ancak çok çalışarak, çok farklı kaynaklardan sorular çözerek, büyük bir motivasyon ile sınava odaklanarak mümkün olabilmektedir. Sınavı başarı ile atlatmış, istedikleri okullara kavuşmuş olan öğrencilerimin ortak özellikleri; Kendilerini bu işe adamış olmaları, günde ortalama 250 soru çözmüş olmalarıdır.En iyimser tahminle, haftada 1000 sorunun altında soru çözen bir öğrencinin, bu sınavda yüksek bir başarı elde etmesi, yani %1 ile %5 arası bir yüzdelik dilim sonucuna ulaşması pek mümkün değildir.

Aşağıdaki fotoğrafta, 2021 LGS sonuçlarına göre yaklaşık %0,60 lık dilimdeki Fen lisesini kazanmış olan bir öğrencinin, yıl içinde çözdüğü soru bankalarını görmektesiniz. Unutmayın, başarı tesadüf değildir.  

 

LGS sınavı, en iyilerle iyilerin arasında geçen bir mücadeledir. Sınava giren öğrencilerin yaklaşık %17 kadarı, sınav sonuçlarına göre bir okula yerleşir.

En iyiler, %1-2 dilimindeki okulları kazanırken, iyiler de %3-7 dilimleri arasındaki okullara yerleşmektedir. Bir kısım öğrenci ise %8-10 dilimleri arasındaki kendisini ispat etmeye çalışan okullarda kendilerine yer bulabilmektedir. 

Yaklaşık %7 lik bir grup ise, aslında yüzdelik dilimleri çok düşük olan, fakat LGS sonucuna göre  öğrenci aldıkları için  sınavlı okul olarak kabul edilen, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile , Anadolu İmam Hatip Liselerine yerleşmektedir. 

Sakın yanlış anlaşılmasın, bu tip okulların hepsi düşük puanlarla almazlar. Okulları incelerseniz, bazı Anadolu İmam Hatip Liseleri %1 ile, bazı Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin ise  %4 ile öğrenci aldığını görebilirsiniz.

Geri kalan öğrenciler, yani sınava girmiş olan öğrencilerin nerede ise %85 lik kısmı, yerel yerleştirme ile evlerine yakın okullara yerleşmektedir.

Sınavda başarı elde etmiş öğrencilerin, LGS tavsiyelerini içeren ve  nasıl başarılı olduklarını anlattıkları videolara verdiğim link üzerinden ulaşabilirsiniz. LGS Tavsiyeleri

2021-2022 Eğitim Yılı Kontenjan Bilgileri 

Sınava giren toplam öğrenci sayısı : 1.038.000 

Sınavla öğrenci alınacak toplam lise saysı : 2.060

Sınavla alınacak toplam öğrenci sayısı : 174.160

Anadolu Liseleri için toplam kontenjan :  56.396

Fen Liseleri için toplam kontenjan :  36.980

Sosyal Bilimler Liseleri için toplam kontenjan : 10.142

Anadolu İmam Hatip Liseleri için Toplam Kontenjan : 36.712

Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri için toplam kontenjan : 33.930  

2021 LGS Sınav Analizleri

Sadece 97 kişinin tüm soruları doğru cevapladığı 2021 LGS, son 4 yılın en düşük sonuçlarının alındığı sınav olarak tarihe geçti.  

Türkiye Doğru Cevap Ortalamaları:

Türkçe : 9,41

Matematik : 4,2

Fen Bilimleri : 8,04

TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük : 5,23

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi : 6,35

Yabancı Dil : 4,93 

3 Haziran 2021 Perşembe

LGS İDEAL TERCİH LİSTESİ NASIL OLUŞTURULUR ?

 LGS SONUCUNA GÖRE TERCİH LİSTESİ OLUŞTURMA 

         
         Sevgili öğrenciler,

LGS hazırlık süreci kadar, sınav sonrasında aldığınız sonuçlara göre tercih listenizi oluşturmak da bir o kadar önemlidir. Peki tercihlerinizi nasıl belirlemeniz gerekir ? Hangi kriterleri göz önüne almanız gerekmektedir ? Bu soruların cevaplarını birlikte verelim.

Sınav Sonuçlarının İlanı 

Sınavdan yaklaşık 3 hafta sonra sonuçlar ilan edilir. Sınav sonrasında, elde ettiğiniz sonuçlar, e-okul ekranından, tıpkı aşağıda gördüğünüz örnekteki gibi,  puan ve yüzdelik diliminiz olarak ilan edilmektedir. 
2021 Yılı LGS Sonuç Örneği
 

Tercihler Ne Zaman Yapılır ?

Her yıl, LGS sonuçlarının yayınlanmasıyla beraber, MEB tarafından LGS Tercih Klavuzu yayınlanır ve tercih süreci başlar.  MEB tarafından belirlenen tarih aralıklarında tercihler yapılır. 2021 yılında, sınav 6 Haziranda gerçekleşmiş, sonuçlar 30 Haziranda açıklanmış,  tercih başvuruları 5 Temmuz -16 Temmuz arasında yapılmıştır.

Tercihler Nereden Yapılır ?

Tercihler öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresi üzerinden yapılabileceği gibi, herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilir. Tercih yapmak yeterli değildir. Tercihlerin mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılması gerekmektedir. Onaylatılmamış başvurular kesinlikle işleme alınmaz.

Kimler Tercih Yapamazlar ?

Özel ortaöğretim kurumlarına, yabancı okullara ve yetenek sınavı ile öğrenci alan kurumlara kesin kaydını yaptırmış olan öğrenciler ile, sınava girmemiş olan öğrenciler tercih yapamazlar.  

Bizim LGS Sonucumuz  İyi, Yerel Yerleştirme  Tercihi Yapmak Zorunda mıyız ?

LGS sınavına girmiş olsun veya olmasın, tüm öğrencilerin yerel yerleşim tercihi yapmaları zorunludur. Yerel tercih yapmayan hiç bir öğrenci için, LGS Merkezi Yerleştirme Tercih Ekranı açılmayacaktır.  Eğer LGS sonucunuza güveniyorsanız, tercih ekranını açabilmek için yerel yerleştirme ekranından tek bir tercih yapıp bırakabilirsiniz. LGS sonucuna göre yerleşen öğrencilerin yaptıkları yerel yerleşim tercihleri sistemden otomatik olarak düşer. 

2 Haziran 2021 Çarşamba

MEVSİMLER ve İKLİM SORU ÇÖZÜMLERİ

                                                                                            

                                                 ÖRNEK SORU ÇÖZÜMLERİ

Kıymetli Öğrenciler,

Bu kısımda, MEVSİMLER ve İKLİM ünitesine dair, farklı eğitim kurumları ve öğretmenlerin hazırladığı soru çözüm videolarını  sizler için derledim. 

Bu videoları izleyerek, pek çok değişik kaynaktan, farklı soruları görme ve soru çözüm tekniklerini anlama imkanı bulacaksınız. 

Vermiş olduğum linklere tıklayarak, ilgili videoya ulaşabilirsiniz.  

 

1.ÜNİTE : MEVSİMLER ve İKLİM SORU ÇÖZÜM VİDEOLARI 

Mevsimler ve İklim 1 

Mevsimler ve İklim 2

Mevsimler ve İklim 3 

Mevsimler ve İklim 4

Mevsimler ve İklim 5 

Mevsimler ve İklim 6 





 




 

OKUL SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

                           OKUL SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Her yıl LGS sonrası, uzun bir çalışma maratonu artık geride kalırken, sınavı başarı ile tamamlamış olan öğrenciler ve velileri için farklı, heyecan verici başka bir süreç başlar.  Veliler ve öğrenciler, çok haklı olarak  hep aynı soruları sorarlar. 

Benim için en iyi okul tercihi hangisi?

Okul tercihimde nelere dikkat etmeliyim?

Hangi okulları tercih listeme almalıyım?

Son derece haklı olan bu ve benzeri soruların cevaplarını birlikte verelim.

Öncelikle bulunduğunuz şehirdeki okullar ve Türkiye genelindeki markalaşmış köklü okullar hakkında yeterince bilgili olmalı, bu okulların özelliklerini bilmelisiniz. Verdiğim linkler üzerinden İstanbul’da bulunan okullar hakkında bilgi alabilirsiniz. 

KATEGORİK OLARAK YAPILABİLECEK TERCİHLER

Ülkemizde LGS sonuçlarına göre öğrenci kabul eden faklı yapıda okullar mevcuttur. Bu okular temel olarak;

1)Sınavlı Devlet Liseleri  İstanbul'da İlk %10 Diliminde Bulunan Devlet Liseleri

a) Fen Liseleri

b) Anadolu Liseleri

c) Sosyal Bilimler Liseleri

d) Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri

e) Anadolu İmam Hatip Liseleri

2) Özel Okullar

a) Yabancı Okullar  İstanbul'da Bulunan Yabancı Liseler

b) Özel Türk Okulları

LGS sonucunuza göre yukarıda belirtilen farklı yapıdaki okulları tercih edebilirsiniz. Böylesine geniş bir aralıkta okul tercih etmek kolay değil gibi görünse de, kendi kişisel özellikleriniz, ailenizin ekonomik gücü, yaşadığınız şehir, akademik ve mesleki beklentileriniz seçim yapmanızı kolaylaştıracaktır.