2 Haziran 2021 Çarşamba

OKUL SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

                           OKUL SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Her yıl LGS sonrası, uzun bir çalışma maratonu artık geride kalırken, sınavı başarı ile tamamlamış olan öğrenciler ve velileri için farklı, heyecan verici başka bir süreç başlar.  Veliler ve öğrenciler, çok haklı olarak  hep aynı soruları sorarlar. 

Benim için en iyi okul tercihi hangisi?

Okul tercihimde nelere dikkat etmeliyim?

Hangi okulları tercih listeme almalıyım?

Son derece haklı olan bu ve benzeri soruların cevaplarını birlikte verelim.

Öncelikle bulunduğunuz şehirdeki okullar ve Türkiye genelindeki markalaşmış köklü okullar hakkında yeterince bilgili olmalı, bu okulların özelliklerini bilmelisiniz. Verdiğim linkler üzerinden İstanbul’da bulunan okullar hakkında bilgi alabilirsiniz. 

KATEGORİK OLARAK YAPILABİLECEK TERCİHLER

Ülkemizde LGS sonuçlarına göre öğrenci kabul eden faklı yapıda okullar mevcuttur. Bu okular temel olarak;

1)Sınavlı Devlet Liseleri  İstanbul'da İlk %10 Diliminde Bulunan Devlet Liseleri

a) Fen Liseleri

b) Anadolu Liseleri

c) Sosyal Bilimler Liseleri

d) Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri

e) Anadolu İmam Hatip Liseleri

2) Özel Okullar

a) Yabancı Okullar  İstanbul'da Bulunan Yabancı Liseler

b) Özel Türk Okulları

LGS sonucunuza göre yukarıda belirtilen farklı yapıdaki okulları tercih edebilirsiniz. Böylesine geniş bir aralıkta okul tercih etmek kolay değil gibi görünse de, kendi kişisel özellikleriniz, ailenizin ekonomik gücü, yaşadığınız şehir, akademik ve mesleki beklentileriniz seçim yapmanızı kolaylaştıracaktır.  

 

DEVLET OKULU SEÇERKEN

EN BELİRGİN TERCİH BELİRLEYİCİ; YÜZDELİK DİLİMİNİZ

LGS sonucunuz olan yüzdelik diliminize mümkün olduğunca sadık kalacağınız okulları tercih edin. Yani yüzdelik dilimiz %1,2 ise sırf evinize daha yakın ya da komşunuz tavsiye etti diye, %3 ile alan bir okulu tercih etmeyin. 

Sizinle aynı akademik becerilere sahip bir sınıfın içinde yer almanız, gelişmenizi pozitif etkileyecektir. Her zaman yakınınızda daha iyi olmanızı tetikleyecek birileri olmalıdır. Sınavlı Liselerin akademik başarılarının sırrı, tüm öğrencilerin aynı seviyede olmaları ve birbirlerini daha başarılı olmaları adına teşvik etmeleridir. 

En yakınımızdaki beş kişinin ortalaması olduğumuz sosyolojik gerçekliği ile bakacak olursak, tercih edeceğiniz okul sadece öğretim alacağınız bir kurum değil, yarınlarınızı şekillendirip, mesleğinizi belirleyeceğiniz bir ortam olacaktır. 

BAZI OKULLAR İÇİN DÜŞÜNÜLMEZ

Türkiye’de herkesin bildiği ve her öğrencinin kazanmayı arzu ettiği bazı marka okullar vardır. Bu okullar arasında İstanbul’da bulunan ;

Galatasaray Lisesi 

İstanbul Erkek Lisesi 

Kabataş Erkek Lisesi 

Cağaloğlu Anadolu Lisesi 

örnek olarak sayılabilir. Bu okullar geçmişten gelen bir tarihi zenginliğe sahip, köklü eğitim kurumlarıdır. Eğitim kaliteleri tartışmasız en yüksek seviyededir. Bu okulları tercih ederken tek düşünmeniz gereken hangi dilde eğitim almak istediğiniz olacaktır. Bu okullarda eğitim almak büyük ayrıcalıktır. 

OKULLARIN GENEL SINIFLANDIRILMASI

Okullar için genel olarak;

% 0,1 - % 1 dilim aralığındaki liseler

% 1 - % 3 dilim aralığındaki liseler

% 3 - % 6 dilim aralığındaki liseler

% 6 - % 10 dilim aralığındaki liseler

%10 ve daha büyük dilim aralıklarında bulunan okullar

Şeklinde bir sistematik ayırım yapmak mümkündür. % 6 dilimine kadar olan okullar genel olarak, eğitim kaliteleri yüksek, akademik olarak iyi bir gelecek sunabilen okullardır. 

OKULLARIN İDARİ KADROLARINI ANALİZ EDİN

% 6 sonrasındaki dilimlerde bulunan okullar, okul yönetimleri ve öğretmenlerin çabaları ile kendilerini ve öğrencilerini ileriye taşıma çabası içinde olan okullardır. Bu tip okulların süreçleri incelendiğinde okul idaresinin önemi anlaşılabilir. Nitelikli, donanımlı, çalışkan ve vizyon sahibi müdürleri olan bu tip okullarda büyük başarılar görülebilirken, tersi durumlarda yani donanımı ve eğitimci kimliği öğrenciyi kucaklamakta yeterli olmayan müdürlerin bulunduğu okullarda arzu edilen akademik ve sosyal başarılar görülmemektedir. Adı proje okulu olmasına rağmen, % 6 dan sonraki dilimlerde yer alan pek çok lisede yeterli proje yapılmamaktadır.

Sonuç olarak, yüzdelik dilimi % 6 dan fazla olan bir okul yazarken öncelikle okul idaresinin kaç yıldır görev yaptığına bakın. Müdür ve yardımcıları, İki seneden daha fazla süredir o okulda görev yapıyorlarsa, okulun akademik başarı sonuçları, özellikle üniversite yerleştirme başarısı, istenilen düzeyde ise, okul başarısı onlara aittir ve gelecek süreçte de okul başarısı devam edecektir. Bu tip güven veren liseleri tercih listenize rahatlıkla alabilirsiniz. 

AKADEMİK BAŞARISINI ANALİZ EDİN

Okulların üniversite yerleştirme sonuçlarını inceleyin.

Kaç mezun vermişler ?

Kaç kişi bir yüksek öğrenim programına girmiş ?

Kaçı devlet, kaçı vakıf üniversitesi kazanmış ?

İlk 20.000 içine, ilk 10.000 içine, ilk 5.000 içine kaç öğrenci girebilmiş ?

Kaç tanesi sizin istediğiniz bölüme gitmiş ?  

Bu bilgilerin tamamını okulların internet sitelerinde bulabilirsiniz. Bir proje okulu olmasına rağmen, sitesinde bu bilgileri paylaşmayan okullar varsa  önerim bu okulu tercih etmemenizdir. Nedenini, bu tip bir okulu tercih ettiğinizde , eğitim süreci içinde zaten anlarsınız fakat çok geç olabilir.

KENDİNİZİ İYİ TANIYIN

Üniversite öncesi son durak olan bu okullarda, belki de hayatınızın en güzel 4 yada 5 yılı geçecektir. Çocuk yaşta geldiğiniz bu okullardan, hayata karşı belli bir duruşu olan, ne istediğini bilen, geleceği inşa etmeye çalışan genç bireyler olarak mezun olacaksınız. 

Okulun sunacağı imkanlar, öğretmenlerin birikimleri, aynı sınıfta yan yana soluduğunuz arkadaşlarınızın sahip olduğu özellikler sizin de şekil almanızı sağlayacaktır. Bazı okullarda yoğun çalışma temposu ve üniversite odaklı eğitim anlayışı sizleri beklerken, bazılarında ise daha fazla sosyal bir birey olmanız için farklı olanaklar sunulacaktır. 

Aktif, sosyal becerileri olan birisi iseniz ve henüz meslek seçiminize dair bir fikriniz yoksa, Anadolu Liseleri sizin için iyi bir tercih olabilir. 

Masa başında uzun saatler kalabiliyor, ders çalışırken ilerideki hedeflerinize doğru yol aldığınızı hissediyor, özellikle tıp veya mühendislik alanlarında yüksek öğrenim görmek istiyorsanız Fen Liseleri sizin için uygun olacaktır. 

Fen dersleri sizler için artık çekici gelmiyorsa, ileride tıp ya da mühendislik hedefiniz yoksa, kendinizi sözel alanlarda daha iyi ifade edebiliyorsanız, Sosyal Bilimler Liseleri sizin için iyi bir seçim olabilir.

ÖZEL OKUL SEÇERKEN

Maddi olanakları yeterli olan bazı veliler farklı nedenlerden dolayı, tercihlerini özel okullardan yana kullanmaktadır. Örneğin; çocuğunun üniversite eğitimini yurt dışında almasını isteyen, yabancı dil konusunda iyi eğitim almak arzusunda olan veliler için özellikle Yabancı Okullar ve bazı Özel Türk Okulları öne çıkmaktadır. Yabancı okullar LGS puanı üzerinden bir başarı bursu vermezken, bazı Özel Türk Okulları sınırlı sayıda öğrenciye iyi oranlarda başarı bursları vermektedir.

Özel okul seçimlerinizde dikkate almanız gereken bazı kriterler vardır. Bunlar;

1)  Okulun akademik kadrosu güçlü mü?

2)  Üniversite yerleştirme başarısı yüksek mi?

3)  Verdiği diploma uluslararası geçerli mi?

4)  Yabancı dil eğitim kalitesi yüksek mi?

5)  Spor, sanat, sosyal kulüp faaliyetleri yeterli mi?

6)  Bir Ekol okul mu?

7)  Mezunlar Derneği aktif çalışıyor mu?

8)  Teknolojik alt yapısı güçlü mü?

9)  Fen Bilimleri laboratuvarları yeterli mi?

10)  Etik değerler kazandırılıyor mu?

11)  Öğrencilere kendilerini ifade etme becerisi veriliyor mu?

12)  Okulun fiziksel şartları yeterli mi?

13)  Okulun yemek ve servis hizmetleri yeterli mi?

Bu soruların cevapları, verilen burs miktarları ve maddi imkanlarınız oranında özel okullar arasında tercih yapmanız kolaylaşacaktır.