3 Haziran 2021 Perşembe

LGS İDEAL TERCİH LİSTESİ NASIL OLUŞTURULUR ?

 LGS SONUCUNA GÖRE TERCİH LİSTESİ OLUŞTURMA 

         
         Sevgili öğrenciler,

LGS hazırlık süreci kadar, sınav sonrasında aldığınız sonuçlara göre tercih listenizi oluşturmak da bir o kadar önemlidir. Peki tercihlerinizi nasıl belirlemeniz gerekir ? Hangi kriterleri göz önüne almanız gerekmektedir ? Bu soruların cevaplarını birlikte verelim.

Sınav Sonuçlarının İlanı 

Sınavdan yaklaşık 3 hafta sonra sonuçlar ilan edilir. Sınav sonrasında, elde ettiğiniz sonuçlar, e-okul ekranından, tıpkı aşağıda gördüğünüz örnekteki gibi,  puan ve yüzdelik diliminiz olarak ilan edilmektedir. 
2021 Yılı LGS Sonuç Örneği
 

Tercihler Ne Zaman Yapılır ?

Her yıl, LGS sonuçlarının yayınlanmasıyla beraber, MEB tarafından LGS Tercih Klavuzu yayınlanır ve tercih süreci başlar.  MEB tarafından belirlenen tarih aralıklarında tercihler yapılır. 2021 yılında, sınav 6 Haziranda gerçekleşmiş, sonuçlar 30 Haziranda açıklanmış,  tercih başvuruları 5 Temmuz -16 Temmuz arasında yapılmıştır.

Tercihler Nereden Yapılır ?

Tercihler öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresi üzerinden yapılabileceği gibi, herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilir. Tercih yapmak yeterli değildir. Tercihlerin mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılması gerekmektedir. Onaylatılmamış başvurular kesinlikle işleme alınmaz.

Kimler Tercih Yapamazlar ?

Özel ortaöğretim kurumlarına, yabancı okullara ve yetenek sınavı ile öğrenci alan kurumlara kesin kaydını yaptırmış olan öğrenciler ile, sınava girmemiş olan öğrenciler tercih yapamazlar.  

Bizim LGS Sonucumuz  İyi, Yerel Yerleştirme  Tercihi Yapmak Zorunda mıyız ?

LGS sınavına girmiş olsun veya olmasın, tüm öğrencilerin yerel yerleşim tercihi yapmaları zorunludur. Yerel tercih yapmayan hiç bir öğrenci için, LGS Merkezi Yerleştirme Tercih Ekranı açılmayacaktır.  Eğer LGS sonucunuza güveniyorsanız, tercih ekranını açabilmek için yerel yerleştirme ekranından tek bir tercih yapıp bırakabilirsiniz. LGS sonucuna göre yerleşen öğrencilerin yaptıkları yerel yerleşim tercihleri sistemden otomatik olarak düşer. 

 

Kaç Okul Tercih Edilebilir ?
LGS sonucuna göre öğrenci alan  okullar arasından toplam 10 okul tercih edebilirsiniz Yani tercih listeniz en fazla 10 okuldan oluşabilir. 

Tercihler Öncesinde Okul Ziyareti Yapalım mı?

Tercih listenize yazmak istediğiniz okulları mutlaka öğrenci ile birlikte ziyaret edin. Okulun fiziksel şartlarını, binasını, sınıflarını inceleyin. 

Okul yönetimi ile tanışın. Eğer yönetim sizi sıcak karşılamıyor, ilgilenmiyor ve sorularınıza cevap vermiyorsa, okulu tercih ederken iki kere düşünün. İlgisiz idari kadro okulun öğrenciye  bakış açısının en net  göstergesidir. Bu tip okullarda öğrencinin vizyonunu genişletecek, kendisini özel hissettirecek hiç bir çalışma yapılmamaktadır. Sırf puanı yetiyor diye bu tip okulları tercih etmeyin derim. 

Ayrıca okulun evinize yakınlığını, eğer uzaksa ulaşım imkanlarının neler olduğunu, okulun servis hizmetinin sizin oturduğunuz bölgeyi kapsayıp kapsamadığını araştırın. Okulun rehberlik servisi ile tanışın. Özellikle 12.Sınıf YKS sürecinde ne gibi destekler sunduklarını öğrenin. Tekrarlamak isterim ki, cevap alamıyorsunuz okulu tercih konusunda tekrar düşünün. Unutmayın ki lise, öğrencilerin üniversite yolculuğuna hazırlanacağı bir kurumdur. Tercih etmiş olduğunuz  Lise, öğrencinizin ileride gireceği üniversite üzerinde son derece belirleyici olacaktır. 

Farklı Şehirlerden Tercih Yapılabilir mi? 

Evet, eğer yüzdelik diliminiz uygunsa, Türkiye'nin istediğiniz şehrinde bulunan okulu tercih edebilirsiniz. Bu tercihi yaparken, gideceğiniz şehirde yanlarında kalacağınız akrabalarınız yoksa, okulun yatılı eğitim imkanı olup olmadığını mutlaka öğrenmelisiniz. Pek çok öğrenci, gittikleri okulda barınma sorunları ile karşılaşıp, ertesi yıl nakil almak zorunda kalabiliyor.

Tercih Yaparken Puan mı? Yüzdelik Dilim mi Önemli ?    

Tercihlerinizi belirlerken puana göre değil, yüzdelik diliminize göre yapmalısınız. Her yıl yapılan sınavların zorluk dereceleri farklı olmaktadır. Bu nedenle, her yıl çözülen soruların sayıları ve puanlar arasında değişiklikler görülmektedir. Fakat genel olarak yüzdelik dilimler pek değişmemektedir. 

Yüzdelik Dilim Nedir ?

LGS sonuçları açıklanırken, öğrencilerin Türkiye genelinde hangi sırada oldukları bilgisi verilmez. Bunun yerine Yüzdelik Dilimlere ait sonuçlar verilir. 

Yüzdelik Dilim; LGS sınavına katılmış öğrencinin, Türkiye ve İl genelinde kaçıncı sırada olduğu değil, elde ettiği sınav sonucu neticesinde, bulunuğu sıranın yüzde cinsinden ifadesidir. 

Yüzdelik dilim, öğrencinin elde ettiği sınav puanına göre oluşan sıralamasının 100 sayısı ile bir oran kurularak, yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 ile çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir. 

Örneğin; Sıralaması 100.000  olan bir öğrencinin, 1.000.000 kişinin girdiği bir sınavda, yüzdelik dilimi; 100.000 x 100 = 10.000.000 / 1.000.000 = %10 olacaktır

Diğer bir bakışla, 1.000.000 öğrencinin katıldığı LGS sonrası, %10 diliminde olduğu sonucunu alan bir öğrenci sıralamasının ; 1.000.000 x 10 = 10.000.000 / 100 = 100.000 olduğunu anlar.

Bulunan sonuçlar, kesin sıralamanızı vermez. Sadece Türkiye genelinde elde ettiğiniz sonucun oransal değerini verir. 

Örneğin; 1.000.000 kişinin katıldığı sınav sonucuna göre Genel Yüzdelik Dilimi %0,36 olan biri öğrenci; 1.000.000 x 0,36 = 360.000 / 100 = 3.600 sonucuna ulaşır. 

Yani 3.600.sırada olduğunu anlar ancak Türkiye genelinde başka kaç kişinin yüzdelik diliminin %0,36 olduğunu ve 3.600.sırada olduğunu bilemez.

Sıralamalar, öğrencilerin aldıkları puanların, yüzdelik dilimlere dağıtılmasıyla oluşur.  Dilimlerde kaç öğrenci olduğu bilgisi paylaşılmaz, sadece Türkiye genelinde sınava girmiş olan toplam öğrenci sayısı üzerinden hareketle bir hesap yapılabilir. Yüzdelik dilimler, her birinde eşit sayıda öğrenci içermez. Her yıl sınav zorluk ve kolaylık dereceleri ile uyumlu olarak, bazı yüzdelik dilimlerindeki öğrenci sayıları fazla olabilir.

Yani bazı yüzdelik dilimlerinde öğrenci yığılmaları olabilir.  Bu durumlarda, tercih yapmak  zor bir hal alabilir. Virgülden sonraki, binlik puanlar tercihlerde belirleyici hale gelebilir.  

Sınav sonuç belgenizde, iki farklı yüzdelik dilim sonucunuz olacaktır. 

1) Genel Yüzdelik Dilim : Türkiye genelinde LGS sınavına katılmış olan öğrenci sayısı yüze bölündüğünde çıkan sonuçtur ve Türkiye genelinde hangi dilimde olduğunuzu ifade eder

Örneğin;

Türkiye genelinde 1.035.000 kişi sınava girmişse, 

Genel Yüzdelik Dilim : 1.035.000 / 100 =  10.350 olacaktır. 

Eğer sizin yüzdelik diliminiz %1 ve altında ise, Türkiye genelinde ilk 10.350 kişi arasında olduğunuz anlaşılır. 

Eğer yüzdelik diliminiz %0,17 ise ; 10.350 x 0,17 = 1760

sizin Türkiye genelinde sıralamanızın 1760  olduğunuz anlaşılır. 

Eğer yüzdelik diliminiz %3 ise ; 3 x 10.350 = 31.050  

sizin sıralamanızın 31.050 olduğu anlaşılır. 

Sonuç olarak  Genel Yüzdelik Dilim, sizin  Türkiye genelinde hangi başarı sıralaması içinde olduğunuzu gösterir.

Eğer büyük şehirlerde yaşıyorsanız ve %0,01 - % 2  aralığında tercihler yapacaksanız, Genel Yüzdelik Dilimi esas alarak tercihlerinizi düzenleyin. Çünkü, bu yüzdelik dilimlerindeki okullar, çok köklü ve herkes tarafından bilinen ve arzu edilen eğitim kurumlarıdır. Tüm Türkiye'den başarılı öğrenciler, bu okulları tercih listelerine yazabilirler. Bu nedenle, Türkiye yüzdelik dilimlerini ifade eden Genel Yüzdelik Dilim dikkate alınmalıdır.

Anadolu'nun farklı şehirlerinde yaşayan veliler, özel durumlar haricinde, genellikle %2 ve altındaki dilimlerden öğrenci alan İstanbul, Ankara ve İzmir'de bulunan şehir dışı okulları tercih etmezler. Genellikle kendi illerinde bulunan okulları tercih ederler.

Bazı özel durumlarda veliler, %2 nin altındaki okullar için de farklı şehirleri tercih etmektedirler. Örneğin;  iki şehir düşünelim, birbirine 1 saat mesafede. Birisinde %3 ile alan bir Fen Lisesi olsun. 

Diğer şehirde ise Fen Lisesi olmasın. Şehirdeki en iyi okul %5 ile alan bir Anadolu Lisesi olsun. 

Genel Yüzdelik Dilimi %2.85 olan bir öğrenci, kendi şehrindeki %5 dilimindeki Anadolu Lisesi yerine, komşu şehirdeki %3 dilimindeki Fen Lisesini tercih edebilir. 

2) İl Yüzdelik Dilimi : Bulunduğunuz ilde, LGS sınavına girmiş olan toplam öğrenci sayısının  yüze bölünmesiyle elde edilen sonuçtur. Sizin, bulunduğunuz ildeki diliminizi yani başarı sıranızı yüzde cinsinden gösterir.

Örneğin; 

İlinizde 70.000 öğrenci sınava girmişse;

İl Yüzdelik Dilimi : 70.000 / 100 = 700 olacaktır. 

Eğer yüzdelik diliminiz %3 ise ; 3 x 700 = 2100 

sizin bulunduğunuz şehirde, sıralamanızın 2100 olduğunu ifade eder.

Eğer nispeten küçük bir şehirde, ya da ilçede yaşıyorsanız, İl Yüzdelik Dilimini  de dikkate alarak tercihler yapabilirsiniz. Okul muhtemelen o il ve muhtemelen ilçe  dışından tercih edilmeyeceği için, il ve ilçede bulunan öğrenciler tarafından tercih edilecektir. Bu nedenle, İl Yüzdelik Diliminiz önem taşıyacaktır.

Tercih Yaparken Sıralamanın Önemi Var mı ?

Tercihlerinizi belirlerken, en yüksek yüzdelik dilimle alan okuldan başlayarak, en düşük yüzdelik dilimdeki okulu en sonda olacak şekilde sıralamanız gerekiyor. Eğer 2. sırada yazdığınız okul, 1. sıradaki okuldan daha fazla istediğiniz bir okulsa, gerekirse 1.sıradaki okulu tercih etmeyin ve ilk sıraya daha önce 2.sırada olan okulu yazın. Sadece yüzdelik diliminiz  yetiyor diye her okulu yazmak zorunda değilsiniz. Tercihlerinizi okulları yakından tanıyarak, sizin beklentilerinizi ne kadar karşıladığını bilerek yapmalısınız. Verdiğim linke tıklayarak, sınavlı okullar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. LGS Sonucuna Göre Öğrenci Alan Liseler

Bir diğer durum adayların tercih listesine yazdıkları okulu, ilk sırada tercih eden ile 10.sırada tercih eden arasında öncelik olup olmadığıdır. 

Sizin puanınız 450 olsun  ve okulu 10.sırada yazdığınızı varsayalım. Diğer adayın puanı 449,990 olsun ve ayı okulu ilk sırada tercih etmiş olsun. Eğer siz ilk 9 tercihinize yerleşemez ve 10. tercihiniz için yerleştirme sistemi tarafından kontrol edilirseniz, puanınız diğer adaydan yüksek olduğu için okula siz yerleşirsiniz. 

Özetle, bir okula kabulü belirleyen kriter, o okulu tercih eden adaylar arasındaki puan üstünlüğüdür. Okulun kaçıncı sırada yazıldığı değildir. 

İdeal Tercih Aralıkları Nasıl Olmalı ? 

Genel olarak bir yorum yapmak gerekirse, LGS sonucu olarak size bildirilen yüzdelik diliminiz her ne ise, %25-30 üzerinde, %30-40  da altında tercihler yapmanız sizi garanti altına alacaktır. Tercih aralığını, hem yüksek hem de düşük yerleri yazarak geniş tutmak çok önemlidir.

Örneğin; LGS Yüzdelik diliminiz % 4 olsun. İlk tercihinize  % 2,5 - 3 diliminde bir okul, son tercihinize ise % 5,5 - 6 diliminde bir okulu yazabilirsiniz. 

Örneğin; LGS Yüzdelik diliminiz %2 olsun. İlk tercihinize %1,25 - 1,50 diliminde bir okul, son tercihinize , %3 diliminde bir okul yazabilirsiniz.

Örneğin; LGS Yüzdelik diliminiz %5 olsun. İlk tercihinize %3,50  diliminde bir okul, son tercihinize, %7 diliminde bir okul yazabilirsiniz.  

10 Okuldan Oluşan Tercih Listenizi Hazırlarken; 

İlk 3 tercih : Yüzdelik dilimi, sizin diliminizden daha yüksek olan okular,

Sonraki 4 tercih : Sizin diliminize denk ve yakın okullar,

Son 3 tercih : Sizin yüzdelik diliminizden daha düşük okullar,

şeklinde tercih yapmak, bir yere yerleşme şansınızı artıracaktır. 

Bir Daha Tercih Yapma Şansı Olur mu? 

Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra,  2 defa daha tercih yapabilme imkanı sunulur.

Bu tercih dönemlerine; 

Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Dönemi ve 

Yerleştirmeye Esas 2. Nakil  Tercih Dönemi adları verilir. Bu nakil tercih süreçleri, tarihleri ve başvuru detayları her yıl LGS klavuzunda açıkça anlatılmaktadır. Merkezi yerleştirme sonuçlarının hemen ardından gerçekleşmektedir. Örneğin, 2021 LGS Nakil Dönemi takvimi aşağıdaki gibi gerçekleşti;

2021 LGS Merkezi Yerleştirme Sonuçları: 26.Temmuz 2021 tarihinde açıklandı

2021 LGS Yerleştirmeye Esas 1.Nakil Tercih Başvuruları : 26 - 30 Temmuz arası alındı

2021 LGS Yerleştirmeye Esas 1.Nakil Sonuçları : 02 Ağustos 2021 tarihinde açıklandı

2021 LGS Yerleştirmeye Esas  2.Nakil Tercih Başvuruları : 02 - 06 Ağustos arası alındı

2021 LGS Yerleştirmeye Esas 2.Nakil Tercih Sonuçları :  09 Ağustos tarihinde açıklandı

İlk yerleştirmede yaptığı tercihlerde alt sıradaki bir okula yerleşen ya da hiç bir okula yerleşmeyen öğrenciler, ilan edilen okullara bakarak tekrar tercih listesi oluşturlar. Yerleştirmeye esas nakil döneminde yapılacak tercih listelerinde, ilk yerleştirmeden farklı olarak,  en fazla 3 okul için nakil tercihinde bulunabilirsiniz.

Nakil için tercih yapacağınız okullarda boş kontenjan görünmese de tercih yapabilirsiniz. Çünkü sizin gibi o okulun öğrencilerinden de bazıları  başka okullar için nakil tercihinde bulunabilir veya özel okullara geçebilirler. Böylece okulda kontenjan boşluğu açılabilir. Bu nedenle, eğer ilk yerleştirmede bir okula yerleştiyseniz, boşluk görünmese de, puanı size yakın olan istediğiniz bir okul varsa tercih listenize yazın. 

Nakil döneminde puana göre nakil yapılır. Okulu isteyen öğrenciler arasında, en yüksek puana sahip olandan başlanarak sıralama yapılır ve boş kontenjan  kadar öğrenci okula yerleştirilir. 

LGS puanınızın çok üzerinde okullar tercih etmenize bir engel yoktur. Ancak, o okullara yerleşme şansınız çok çok zayıf bir ihtimal olduğundan, yaptığınız tercihler boşa yapılmış tercihler olacaktır. 

İkinci yerleştirme sonuçları sonrasında, yine istediği sıradaki okula yerleşemeyen ya da hiç bir okula yerleşememiş öğrenciler, 3. ve son kez, ilan edilen okullar için tercihte bulunurlar. 

İlk tercihinde sınavlı bir okula yerleşmiş olan veya okulundan memnun olmayan  tüm öğrenciler, 1.Nakil  ve 2. Nakil yerleştirmelerinde daha üst sıradaki okullar için tercih başvurusu yapabilir. 

Nakil için tercih yapmış olması, öğrencinin ilk yerleştiği okuldaki kayıt durumunu etkilemez. Eğer üst sıradaki bir okulu tercih edip, oraya yerleşmeye hak kazanırsa, kaydı otomatik olarak, önceki okulundan yeni hak kazandığı okula alınır. Eğer başka bir okula nakil hakkı kazanmaz ise, ilk yerleştirme ile yerleşmiş olduğu okuldaki kaydı geçerliliğini korur.

Kayıt İçin Okula Gitmem Gerekir mi ?

Sınav sonucuna göre yerleştiğiniz okula kaydınız otomatik olarak gerçekleşir.  Kayıt amacıyla Okula gitmek zorunda değilsiniz. Fakat veli iletişim bilgilerini vermek, seçmeli dersleri belirlemek adına okula gitmeniz faydalı olacaktır. Muhtemelen okul aile birliği tarafından. okula bağış adı altında bir yardım talep edilecektir, buna da hazırlıklı olun.