4 Haziran 2021 Cuma

LGS NEDİR ? LGS BAŞARI TAKTİKLERİ

          

                 LGS Sınav Taktikleri    

Değerli öğrenciler, LGS Sınavı Nedir ? Sorusunun cevabını almak ve LGS Başarı Taktikleri hakkında bilgi edinmek için bu sayfayı incelemenizi, bağlantı olarak verilmiş linklere göz atmanızı öneririm. 

LGS NEDİR ?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS), Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan ilköğretimden ortaöğretime geçiş sınav sistemidir.

LGS, TEOG sınavının yerine geçmiştir. Liseye Geçiş Sistemi, PISA ve TIMSS soruları esas alınarak beceri temelli mantık muhakeme yeteneğini ölçen bir sınavdır. 

Okul yazılı sınavlarıyla hiç bir benzerlik göstermeyen LGS sorularını cevaplamak, ancak çok çalışarak, çok farklı kaynaklardan sorular çözerek, büyük bir motivasyon ile sınava odaklanarak mümkün olabilmektedir. Sınavı başarı ile atlatmış, istedikleri okullara kavuşmuş olan öğrencilerimin ortak özellikleri; Kendilerini bu işe adamış olmaları, günde ortalama 250 soru çözmüş olmalarıdır.En iyimser tahminle, haftada 1000 sorunun altında soru çözen bir öğrencinin, bu sınavda yüksek bir başarı elde etmesi, yani %1 ile %5 arası bir yüzdelik dilim sonucuna ulaşması pek mümkün değildir.

Aşağıdaki fotoğrafta, 2021 LGS sonuçlarına göre yaklaşık %0,60 lık dilimdeki Fen lisesini kazanmış olan bir öğrencinin, yıl içinde çözdüğü soru bankalarını görmektesiniz. Unutmayın, başarı tesadüf değildir.  

 

LGS sınavı, en iyilerle iyilerin arasında geçen bir mücadeledir. Sınava giren öğrencilerin yaklaşık %17 kadarı, sınav sonuçlarına göre bir okula yerleşir.

En iyiler, %1-2 dilimindeki okulları kazanırken, iyiler de %3-7 dilimleri arasındaki okullara yerleşmektedir. Bir kısım öğrenci ise %8-10 dilimleri arasındaki kendisini ispat etmeye çalışan okullarda kendilerine yer bulabilmektedir. 

Yaklaşık %7 lik bir grup ise, aslında yüzdelik dilimleri çok düşük olan, fakat LGS sonucuna göre  öğrenci aldıkları için  sınavlı okul olarak kabul edilen, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile , Anadolu İmam Hatip Liselerine yerleşmektedir. 

Sakın yanlış anlaşılmasın, bu tip okulların hepsi düşük puanlarla almazlar. Okulları incelerseniz, bazı Anadolu İmam Hatip Liseleri %1 ile, bazı Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin ise  %4 ile öğrenci aldığını görebilirsiniz.

Geri kalan öğrenciler, yani sınava girmiş olan öğrencilerin nerede ise %85 lik kısmı, yerel yerleştirme ile evlerine yakın okullara yerleşmektedir.

Sınavda başarı elde etmiş öğrencilerin, LGS tavsiyelerini içeren ve  nasıl başarılı olduklarını anlattıkları videolara verdiğim link üzerinden ulaşabilirsiniz. LGS Tavsiyeleri

2021-2022 Eğitim Yılı Kontenjan Bilgileri 

Sınava giren toplam öğrenci sayısı : 1.038.000 

Sınavla öğrenci alınacak toplam lise saysı : 2.060

Sınavla alınacak toplam öğrenci sayısı : 174.160

Anadolu Liseleri için toplam kontenjan :  56.396

Fen Liseleri için toplam kontenjan :  36.980

Sosyal Bilimler Liseleri için toplam kontenjan : 10.142

Anadolu İmam Hatip Liseleri için Toplam Kontenjan : 36.712

Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri için toplam kontenjan : 33.930  

2021 LGS Sınav Analizleri

Sadece 97 kişinin tüm soruları doğru cevapladığı 2021 LGS, son 4 yılın en düşük sonuçlarının alındığı sınav olarak tarihe geçti.  

Türkiye Doğru Cevap Ortalamaları:

Türkçe : 9,41

Matematik : 4,2

Fen Bilimleri : 8,04

TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük : 5,23

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi : 6,35

Yabancı Dil : 4,93 

 

Ders Bazında Full Çekenler

Tüm Matematik sorularını doğru cevaplayan sayısı : 727

Tüm Fen Bilimleri sorularını doğru cevaplayan sayısı : 5.192

Tüm Türkçe sorularını doğru cevaplayan sayısı :  9.034

Tüm TC İnkılap Tarihi sorularını doğru cevaplayan sayısı : 94.502

Tüm Din Kültürü sorularını doğru cevaplayan sayısı : 89.621

Tüm Yabancı Dil sorularını doğru cevaplayan sayısı : 145.388

Ders Bazında Sıfır Çekenler

Hiç bir Matematik sorusunu doğru cevaplayamayan öğrenci saysı : 72.798

Hiç bir Fen Bilimleri sorusunu doğru cevaplayamayan öğrenci sayısı : 8.307

Hiç bir Türkçe sorusunu doğru cevaplayamayan öğrenci sayısı : 2.284 

Hiç bir TC İnkılap Tarihi sorusunu doğru cevaplayamayan öğrenci sayısı : 25.235

Hiç bir Din Kültürü sorusunu doğru cevaplayamayan öğrenci sayısı : 9.761

Hiç bir Yabancı Dil sorusunu doğru cevaplayamayan öğrenci sayısı : 62.309 

Sınav sonuçları , sınavdan yaklaşık 3 hafta sonra e-okul üzerinden açıklanır. Adaylara yazılı olarak bir evrak gönderilmez.  

2021 LGS Örnek Sonuç Bildirimleri;             

                       
2021 LGS Sonuç Örneği 1

2021 LGS Sonuç Örneği 2

2021 LGS Sonuç Örneği 3

2021 LGS Sonuç Örneği 4
                                

LGS Sınavını Sonucunda Başarılı Olan Öğrenciler;

Fen Lisesi

Anadolu Lisesi

Sosyal Bilimler Lisesi

Anadolu İmam Hatip Lisesi 

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 

türündeki sınavla öğrenci alan liselerden tercih ettiklerine giderler. Sınavda belirli başarı eşiğine ulaşamayan öğrenciler adrese dayalı okul tercihinde bulunabilir ve merkezi sınavla öğrenci almayan okullarda okumayı tercih edebilir. 

Ayrıca ülkemizde bulunan Yabancı Okullar da, LGS sonuçlarına göre öğrenci almaktadırlar. Verdiğim link ile, İstanbul'da bulunan Yabancı Okullar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. İSTANBUL'DA BULUNAN YABANCI LİSELER

LGS Sınavına girmek zorunlu değildir.

LGS Sisteminde,  Altı Temel Ders İçin ;

Türkçe

Matematik

Fen Bilimleri

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

Yabancı Dil (İngilizce)

Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi

derslerine dair sorularla, 8. sınıfın sonunda, haziran ayının ilk haftaları içinde pazar günü,  tek bir günde  iki oturum halinde bir sınav yapılır. 

Soruların Etki Yani Katsayı Değerleri ;

Türkçe, Matematik ve  Fen Bilimleri için: 

İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Yabancı Dil için : 1 şeklindedir.   

LGS, 8. sınıf öğretim programları esas alınarak hazırlanmaktadır. Sınavda toplam 90 soru sorulmaktadır.

İlk oturumunda uygulanan sözel bölüm 50 soru olup toplam 75 dakika süre verilmektedir. Yani her bir soru için ortalama 1,5 dakika süre tanınmaktadır.

Sözel Bölüm Soruların Dağılımı;

Türkçe : 20 soru

T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük : 10 soru

Yabancı Dil : 10 soru

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi : 10 soru 

Yaklaşık 30 dakikalık bir dinlenme arası ardından sınavın ikinci oturumu, yani sayısal bölüm uygulanmaktadır. Sayısal bölüm toplam 40 sorudan oluşmakta ve tüm sorular için 80 dakika süre verilmektedir. Her soru için ortalama 2 dakika süre tanınmaktadır.

Sayısal Bölüm Soruların Dağılımı:

Matematik : 20 soru

Fen Bilimleri : 20 soru

Sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürür ve mazeret sınavı bulunmamaktadır.

Bir önceki sistem olan TEOG sistemine göre sorular daha seçicidir ve öğrencilerin genel kanaatine göre LGS daha zordur.

TERCİH BELİRLEME SÜRECİ

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrenciler, arzu ettikleri ve sınavla girilen toplam 10 okul için  e-okul sistemi üzerinden tercih listelerini yaparlar. Tercihler, bir önceki yılın yüzdelik dilimlerine ve o yıl için ilan edilen okul kontenjanlarına  bakılarak yapılır.  Her yıl yapılan sınavların zorluk derecelerine göre, öğrencilerin sınavlarda aldıkları puanlar ve bu puanların karşılığı olan yüzdelik dilimler değişir. Bu nedenle, tercih yaparken puanın bir önemi yoktur. Asıl olan her zaman yüzdelik dilimdir.

İstanbul'da bulunan ve ilk %10 diliminde öğrenci alan okulları tanımak isterseniz verdiğim linke tıklamanız yeterli olacaktır. İstanbul'da İlk %10 Dilimindeki Liseler

Tercih yapmak çok özen ve tecrübe gerektiren hassas bir süreçtir. Bu aşamada, bir profesyonelden, özellikle okullarınızdaki rehberlik öğretmenlerinizden yardım almanızı öneririm. 

Tercih yaparken, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkındaki bilgilere, vermiş olduğum link ile kolayca ulaşabilirsiniz.TERCİH LİSTESİ NASIL OLUŞTURULUR ?

LGS sınavında her hangi bir okul için gerekli puanı alamayan öğrenciler, Yerel Yerleştirme ile liselere yerleşirler.

Yerel Yerleştirme;  

Okulların türü

Okulların kontenjanı

Orta öğretim kayıt alanı

Öğrencilerin ikamet adresleri

Okul başarı puanları 

Devam - devamsızlık

gibi kriterler göz önünde alınarak yapılan yerleştirme şeklidir.

Yerel yerleştirme tercihlerinin, LGS sınavına girmiş olan öğrenciler için de yapılması zorunludur. Bu tercihleri yapmadan, LGS tercih ekranı açılmamaktadır. LGS sınavı ile bir nitelikli okula yerleşen öğrencinin, yerel yerleşim talebi otomatik olarak işlem dışı kalmaktadır. 

LGS puanı yeterli olmayan öğrenciler, kendi ikametlerinin bulunduğu kayıt alanında, yani Yeşil Bölge olarak adlandırılan alanda bulunan 5 okulu tercih listelerine yazabilirler. Bu tercihleri  yaparken aynı tür okullardan en fazla 3 tane yazılabilir. Örneğin 5 adet Anadolu lisesi ya da meslek lisesi yazılamaz. Örnek vermek gerekirse, bir tercih listesi şu şekilde olabilir; 

1) ....................    Anadolu Lisesi

2) ....................    Anadolu Lisesi

3) ....................    Anadolu Lisesi

4) ....................    Anadolu İmam Hatip Lisesi

5) ....................   Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 

İkamet edilen bölge dışındaki bir okulu isteyen öğrenciler, komşu kayıt alanı olan Mavi Bölge ya da , komşu kayıt alanı olmayan, il içindeki ve il dışındaki kayıt alanlarını ifade eden bölge, yani Kırmızı Bölge tabir edilen alandan da tercih  yapabilirler. Tercih yapılırken, Mavi Bölge ya da Kırmızı Bölgeden en fazla 2 okul yazılabilir. Yapılacak olan 5 tercihin, 3 tanesinin mutlaka Yeşil Bölgeden yapılması gerekmektedir.

Kendi kayıt alanınız dışındaki tercihleri ben sizlere önermem, çünkü Mavi ve kırmızı bölge tercihlerinizde, sizin notunuzun pek bir önemi kalmaz. O bölgede oturan ve sizden daha düşük başarı puanına sahip olan bir öğrenci, istediğiniz okula sizden daha öncelikli yerleşir. Yani önce her öğrenci yeşil bölge içinde yerleşir, boş kontenjan kalırsa, diğer bölgelerden yapılan tercihler başarı puanı önceliklerine yerleştirilirler. 

Bazı veliler, daha iyi okulların bulunduğu ilçelerden tercih yapmak için, sınavdan sonra ikamet değişikliği yoluna gitmek istemektedir. 

Nüfus kaydının yeni ikamet bölgesine alınmasından bir gün sonra, yerel yerleştirmelerde, yeni ikamet bölgesinde tercih ekranı açılmaktadır. 

Fakat buna rağmen, bu durumun çok sağlıklı işlemediği pek çok örnek yaşanmaktadır. Nüfus idareleri sınav sonrası dönemlerde ikamet değişikliği işlemleri için çok zorlayıcı şartlar sunmakta, polisler ikametleri ziyaret ederek, ilgili kişilerin adreste gerçekten oturup oturmadığını kontrol etmektedirler. Bu nedenle, yaşadığınız tercih çevresinde arzu ettiğiniz bir okul yoksa, işi son ana bırakmayıp, 8.Sınıfa başlarken adres değişikliğinizi yapmanızı öneririm.

Yerel Okullar için yapacağınız tercihlerinizde,  bu tercihlerinize yerleşmeniz için en belirgin ayırıcı unsur, Okul Başarı Puanıdır. Ortaokul 6,7 ve 8. sınıf not ortalamaları toplanıp, üçe bölünerek çıkan sonuç sizin başarı puanınız olarak belirlenir. 

Bu nedenle, okul notlarınızın yüksek olması, LGS sınavında istediğiniz puanı alamaz iseniz, ikametinize yakın olan istediğiniz okula gidebilme şansını sağlar. Aksi takdirde yani notlarınızın çok düşük olaması halinde, istediğiniz 5 tercihe de yerleşmeniz mümkün olamayabilir. 

Bu tip bir durumda, ilçede açık kontenjanı olan her hangi bir okula yönlendirilirsiniz. Eğer açık kontenjan da kalmamış ise, kaydınız ,otomatik olarak açık liseye düşecektir.

Tercihler e-okul sistemi üzerinden yapıldıktan sonra kaydet butonuna basmakla prosedür bitmiş olmaz. Yapılan tercihlerin, mutlaka okul müdürlüklerince onaylanması gerekir. Aksi takdirde tercihler,işleme alınmaz. 

Eğer Veli Hiç Bir Tercih Yapmaz İse ;

Eğer veli, e-okul üzerinden bireysel ya da okula gidip yardım alarak tercih yapma yoluna gitmez, yani hiç bir tercih yapmaz ise , öğrenci, ilçede oluşturulmuş bir komisyon tarafından uygun bulunan bir okula, kendi onayı alınmaksızın yerleştirilir.  Bu okul öğrencinin istemediği bir okul olabilir fakat itiraz hakkı bulunmaz.